Zestaw obiadowy.

I Danie:  Barszcz małopolski

2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,
20 dag wołowiny bez ko¶ci,
40 dag buraków,
150 ml ¶mietany,
20 dag białej kapusty,
2 dag suszonych grzybów,
2 dag m±ki,
5 dag fasoli perłowej,
4 dag ketchupu,
sól, pieprz,
li¶ć laurowy,
ziele angielskie

Buraki umyć, oczy¶cić, opłukać, zalać wod±, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimn± wod±, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojon± w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, poł±czyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasol± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilę pogotować, doprawić do smaku.


 

II Danie: Kopytka

Ziemniaki obrać,przepu¶ćić przez maszynkę/po ugotowaniu/ dodać sól,m±kę pszenn± /nie koniecznie ziemniaczan± / według potrzeby jajka,wyrobić ciasto.Uformować gruby wałek,odcinać po kawałku.formować wałeczki,lekko spłaszczyć,pokroić sko¶ne kluseczki.

Gotować w osolonej wodzie.Podawać z masłem i cukrem lub sosem,można też podać z skwareczkami/smażona słoninka/,

 

Deser: Pyszny jabłecznik

Składniki;

1/2 kostki margryny

1/2 kostki masła

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka m±ki ziemniacznej

1 szklanka m±ki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 kg jabłek

1 łyżka tartej bułki

tłuszcz do posmarowania blaszki

cukier puder

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem pianę ubić.Wymieszać m±kę razem z proszkiem do pieczenia, dodać utarte z tłuszczem jajka,pod koniec wymieszać z pian±,Na blaszce natłuszczonej lub na papierze pergaminowym rozłożyć więcej niżĽ połowę posypać go bułk± tart± pokryć usmażonymi jabłkami, Pzykrryć resztę ciasta i piec /ok.30 min/.Posypać cukrem pudrem