Przepisy
kulinarne
Zielona zupa
Saldo
verde (czyt . kardu verde)
· ½
kg ziemniaków
· 30
dag kapusty włoskiej lub jarmużu
·
· Cebula
· 2
ząbki czosnku
· Ew.
kilka plastrów kiełbasy
· Oliwa
· Sól,
pieprz
Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wodę lub
bulion zagotuj, dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Gdy będą miękkie, wszystko
razem zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, ew. dodaj kiełbasę. Włóż pokrojoną w
cienkie paski kapustę (jarmuż), gotuj, aż nieco zmięknie (uważaj, by nie
przegotować!). Skrop oliwą.
Zupy
tak, ale lekkie
Gdy przychodzi portugalska zima, do złudzenia przypominająca naszą
słotną jesień, nie ma większej przyjemności jak miska rozgrzewającej zupy.
Portugalskie zupy są lekko strawne i proste do przygotowania. Największym
powodzeniem cieszą się zupy miksowane z dodatkami. Najsłynniejsza to calda
verde (przepis powyżej)
-zmiksowana kartoflanka z paskami kapusty przypominającej naszą kapustę
włoskom lub jarmuż. Dodatkiem często są plastry kiełbasy churico (szołrisu),
boczku czy ząbki czosnku.