Przepisy kulinarne

 

 

Zielona zupa

 

Saldo verde (czyt . kardu verde)

·       ½ kg ziemniaków

·       30 dag kapusty włoskiej lub jarmużu

·       1,5 l wody albo bulionu drobiowego

·       Cebula

·       2 ząbki czosnku

·       Ew. kilka plastrów kiełbasy

·       Oliwa

·       Sól, pieprz

 

Ziemniaki  i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wodę lub bulion zagotuj, dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Gdy będą miękkie, wszystko razem zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, ew. dodaj kiełbasę. Włóż pokrojoną w cienkie paski kapustę (jarmuż), gotuj, aż nieco zmięknie (uważaj, by nie przegotować!). Skrop oliwą.

 

 

Zupy tak, ale lekkie

Gdy przychodzi portugalska zima, do złudzenia przypominająca naszą słotną jesień, nie ma większej przyjemności jak miska rozgrzewającej zupy. Portugalskie zupy są lekko strawne i proste do przygotowania. Największym powodzeniem cieszą się zupy miksowane z dodatkami. Najsłynniejsza to calda verde (przepis powyżej)

-zmiksowana kartoflanka z paskami kapusty przypominającej naszą kapustę włoskom lub jarmuż. Dodatkiem często są plastry kiełbasy churico (szołrisu), boczku czy ząbki czosnku.